Organik Solucan Gübresine Yatırım Kazandırıyor
Organik solucan gübresi üretimi yapan Burçin Karababa, kadın girişimci olmak isteyen hanımlara örnek birisi olarak gösterebilirim. Patron olmak ve kendi işini kurmak isteyen bayanları cesaretlendirecek gerçek hayattan bir girişimcilik öyküsü.
Onun işi gübre üretmek… Borsanın seans salonlarından solucan çiftliğine uzanan ilginç hikayesinde başrolü kültür solucanları oynuyor.
İŞÇİLERİ solucan, sermayesi ise çöp… Evet, şaşırtıcı ama böyle. Para piyasalarında ve büyük holdinglerin finansal bölümlerinde çalıştıktan sonra Ekosol firmasını kuran Ekosol Genel Müdürü Burçin Karababa, artık solucan gübresi üretiyor. Şu anda üreticisi olduğu ürünlerin uzun yıllar yurt dışında kullanılan bir gübre çeşidi olduğunu ifade eden Karababa, bu konuda uzmanlaşabilmek için 7 ülke 14 tesis gezdiğini söylüyor. Kendisinin bu işe girmesinin sebebi ise alerjik bir bünyeye sahip olan ve bu nedenle organik ürünlerle beslenmesi gereken kızı olmuş.
2005’te 1 milyon 350 bin TL yatırımla bu işi kurduğunu söyleyen girişimci, kendi mutfağında 7 akvaryum ve 50 solucanla başladığı işe, bugün 250 milyon kültür solucanıyla devam ediyor. 250 milyon ‘işçisi’nden ayda 50 ton gübre elde ediyor. Aslında bu iş her solucanın harcı değil. Laboratuar ortamında birden fazla cinsin bir araya getirilmesiyle oluşan kültür solucanı, kendi ağırlığı kadar gübre üretebiliyor. Karababa, “Yetişkin bir kültür solucanı günde 0,1 gram gübre üretebiliyor” diyerek çalışkan işçilerini övüyor.
İlk tesisini 2006’da İstanbul Kurtköy’de açan girişimci bugün yine İstanbul Çekmeköy’deki tesisinde üretime devam ediyor. 2012’de ise solucanlar için iklim şartlarlarının daha uygun olması nedeniyle İç Ege Bölgesi’nde başka bir tesis açmayı planlıyor. Ekosol, yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Sıvı solucan gübresi üretmek için geliştirdiği Ar-Ge projesi KOSGEB’den destek alıyor. 400 bin TL’lik bütçeye sahip olan çalışma 2012’nin Mart ayında tamamlanacak.
Karababa’nın şaşırtıcı bir de tespiti var. Organik solucan gübresi‘nin organik tarımcılardan ziyade kimyevi gübre kullanıcılarının talep ettiğini söylüyor. Bunun nedenini kimyasal gübrelerden artık fazla verim alınamamasına bağlıyor. Burçin Karababa,
“Tamamen solucanın sindirim sistemiyle ilgisi olan bazı artı özellikleri var. 24 tane amino asit, 8 enzim ve doğal büyüme hormonu antibiyotik etki yaratan enzimleri sağlıyor. Böylece bir üretici birden fazla gübreyi almaktan kurtuluyor” diyor.
Türkiye’nin 5. büyük tesisi olarak hizmetlerimiz;
Tam tesis kurulumu, yerinde eğitim, teknik destek ile danışmanlık hizmeti, destekli katı ve sıvı solucan gübresi satışı koordinasyonu, pazar desteği, yurtiçi ve yurtdışı fuar desteğimiz ile profesyonel çalışmaya sizleri davet ediyoruz. Yerimiz Denizli ili Pamukkale ilçesindedir.
0545 258 20 99
0850 305 0 258
Bizim düştüğümüz yanlışlara düşmemek için lütfen arayın. Tekirdağ Marmara Ereğlisinde hizmet vermekteyiz. http://www.haksol.com sitemizden iletişime geçebilirsiniz
Merhabalar, Kocaeli / Darıca ilçesindeki solucan gübresi tesisimizi yerinde gezerek sizlerde konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Yeni bir girişime başlayabilirsiniz. iletişim: http://www.ekolojiksolucangubresi.com/