Yaratıcı Olmak Yaratıcılık
yaratıcı İş fikirleri, yaratıcı olmak, iş tanımları, Yaratıcılık, yaratıcı fikirler, heyecan verici fikirler, yaratıcılığın doğası, garantici tutumlar, Nasıl daha yaratıcı fikirler üretiriz?, Yaratıcılığı kabullenmeyi nasıl öğreniriz?
Harika bir fikriniz var. Dumanı üstünde, heyecan verici, düşündükçe kalbiniz yerinden oynuyor. Öyle bir fikir ki bu, her şeyi değiştirebilir. Hevesle, iş arkadaşlarınızla, yöneticinizle, müşterinizle veya sevgilinizle paylaşıyorsunuz.
Ve kulaklarınızı sağır eden bir sessizlik dolduruyor odayı, donuk gözler size bakıyor..
Her gün yaratıcı olmanın öneminden bahsediyoruz. Her toplantıda mutlaka adını anıyoruz, iş tanımlarında ilk sırada, insanoğlunda aradığımız biricik maharet : ‘Yaratıcılık ’
Övgülerimizin de yergilerimizin de dayanak noktası.
Onu bulmaya duyduğumuz istek çok açık, hep dilimizde..
Peki neden yaratıcı fikirleri nadiren onaylıyor, gerçekleşmesi için nadiren şans tanıyoruz?
Cornell ve North Carolina Üniversitelerinin yayınladığı son araştırma sonuçlarına göre yaratıcı fikirler aslında bizi tedirgin ediyor.
Yeni ve etkili olduğu için yaratıcı fikirleri çekici buluyoruz. Cazibesine kapıldığımız kelime ‘yeni’. Bununla birlikte ‘yeni’ bir fikrin, pratik, kullanışlı ve hatasız olup olmadığıyla ilgili çok fazla belirsizlik var. Denenmiş ve test edilmiş olan kadar güvenli değil, riskli..
Yaratıcı olanı, bu kadar istiyor görünürken bu kadar sık reddediyor olmamızın nedeni ‘Belirsizlik’ ile kol kola yürümesi..
Benzer olanı devam ettirmek, alışıla gelmiş olanı seçmek eğilimindeyiz. Toprağımızda aynılık var. Ağzımız tersini söylese de karar anı geldiğinde çoğu zaman sıra dışı olanın hakkını teslim edip, kibarca takdir ediyor ve geleneksele en yakın olanı hayata geçiriyoruz.
İşte bu nedenle fikirleriniz reddedildiğinizde yüreğiniz burkulmasın. Vazgeçmeyin. Eğer gerçekten yaratıcı, heyecan verici fikirleriniz varsa mutlaka hak ettiği değeri bulacaktır.
Pablo Picasso ‘Her yaratım önce bir yıkımdır.’ derken yaratıcılığın doğasıyla ilgili çok önemli bir noktayı işaret ediyor.
Alışkanlıklarla süregelen kurallar ve garantici tutumlar ile vedalaşmadan tam anlamıyla bir yaratımdan söz etmek mümkün değil..
Görünen o ki, yaratıcılık söz konusu olduğunda odaklandığımız ‘Nasıl daha yaratıcı fikirler üretiriz?’ sorusu yerine ‘Yaratıcılığı kabullenmeyi nasıl öğreniriz?’ sorusunu sormaya başlamakta fayda var.