Funda Baltalı’dan Kadınlara Girişimcilik Örneği
Doğallığın peşinde
2008’de sektör değiştirip Seferihisar’da bir keçi çiftliği kuran Funda Baltalı, 2010 yılında peynir üretimine başladı. Baltalı’nın geleceğe dönük hedefleri hayli büyük.
funda baltali (49), 1997 yılında Baltalı şirketini kurarak ticarete deri sektöründe başlayan ve kısa sürede Ege bölgesi ikinci büyük deri ihracatçısı olduktan sonra bu sektöre veda eden başarılı bir işkadını. Baltalı, 2008 yılında tamamen farklı bir alana, gıda ve hayvancılığa geçerek İzmir-Seferihisar’da 100 dönümlük arazide, çeşitli yörelerden Saanen ırkından 250 civarında keçi satın alarak bir keçi çiftliği kurdu. Yatırımının ilk meyvelerini 2009 yılında doğan yavrularla beraber almaya başladı. Bu işi başaracağına inanmayan pek çok insan şu an ona şapka çıkarıyor.
“Bu işe ilk başladığımızda üç kişiydik, şimdi 30 kişi olduk” diyen Baltalı, suni eşleme yaparak Hollanda’dan aldığı iyi genlerle kendi hayvanlarını eşleştirip ortaya sağlıklı hayvanlar çıkarmış. Şu an bin 500 keçiye sahip ve aynı zamanda sözleşmeli çiftliklere de hayvan veriyor. Türkiye’deki hayvanların 120 – 150 gün boyunca süt verdiklerini söyleyen Baltalı’nın keçileri ise 365 gün süt verebilme kapasitesiyle günde 2,5 litre süt verimine sahip ki, bu da Baltalı’nın deyişiyle Hollanda ortalamasına denk geliyor. “Böyle bir tesis işletmek için düzgün bir süt kaynağının olması gerekiyor” diyen Baltalı, bu verimi Fransa’dan getirdiği beslenme uzmanlarına borçlu. Hayvanların belli zamanlarda belli yiyecekleri almaları sonucunda süt verimlerinde artış sağlanmış.
Baltalı, 2010 yılında arazide bir de mandıra faaliyete geçirmiş. Günde 10 ton süt işleme kapasitesine sahip mandırada tamamen doğal, katkısız keçi peynirleri üretiyor. “Neden keçi sütü ve peyniri?” sorusuna ise Baltalı’nm yanıtı “keçi sütünün oldukça sağlıklı ve anne sütüne en yakın olan ürün olduğu” yönünde. Bu yanıt aslında keçi sütü hakkında duyulan en genel bilgi. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, keçi sütünün vitamin ve mineral yönünden çok güçlü bir besin maddesi olduğunu, özellikle A vitamini açısından anne sütünden bile güçlü olduğunu söylüyor. İçerdiği yağ ve proteinlerin inek sütünden daha ince, küçük ve yumuşak yapıda olduğunu belirten Kümeli, keçi sütünün bu nedenle sindiriminin daha kolay, özellikle bebek beslenmesinde, hastaların ve özel diyetlerin hazırlanmasında pratik öneme sahip bir besin olduğunu ekliyor. Ayrıca, yetersiz kırmızı et ve balık tüketen kişilerin keçi sütü ile beslenerek ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini belirtiyor.
İşte, Baltalı bu sağlıklı besinden mandırasında, labne ve klasik keçi peyniri dışında Seferihisar’a özgü bir peynir olan Armola’yı modern tekniklerle tekrar üretiyor. Ayrıca Fransa’da oldukça fazla tüketilen ve taze peynir sınıfına giren “Buche de Chevre”i tekrar geliştirerek “Büş” adıyla tüketiciye sunuyor.
İlk defa Şubat ayında Migros ve Macro Çenter raflarında yerini alan peynirlere talep oldukça yoğun. Yavaş yavaş diğer marketlere de girecek ürünler dışında lor, kaşar ve tulum peyniri çeşitleri üzerinde de çalışmalar sürüyor. Mayıs ayından sonra günlük süt ve dondurma yapımına da başlayacaklarını söyleyen Baltalı’nın yılsonu ciro hedefi 1 milyon dolar. Üretimleri şu an sadece iç piyasaya yetiyor ancak Baltalı ihracat da yapmak istiyor, çünkü Amerika, Avustralya ve Ortadoğu’dan gelen talepler var.
2012 yılı hedefi ise 3 milyon dolar olan Baltalı beş sene sonunda şirketin cirosunu 40-50 milyon dolar arasında bir rakama oturtmak istediği için de keçi sayısını 3 bine çıkarmayı planlıyor.
Ayşe Gülsün özatalay
o işler öyle herkesin harcı değil , batırırsın sonra rezil olur kalırsın ortada
Funda hanım öncelikle böyle bir işe yatırım yapıp başarılı oldğunuz için sizi tebrik ederm. Ben de bölgemde böyle bir proje yapmayı planlıyorum sizin fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Mail adresim Adostem@hotmail.com