Markalı Promosyonda İş Fırsatı
Markalı Promosyonda İş İmkanı
TÜRKİYE’DE ÖZELLİKLE KURUMSAL ŞİRKETLERİN EN ÇOK ZORLANDIĞI KONULARDAN BİRİ, ÖZEL MÜŞTERİLERİ İÇİN HEDİYE SEÇİMİDİR. Genellikle şirkette bu iş için bir kişi görevlendirilir, bu kişi de çarşı pazar gezerek hediye seçer. Ancak seçilen hediyeler genellikle hep aynı tarzdır.
Türkiye’de bu alanda büyük bir boşluk görüp, markalı promosyonda uzmanlaşan Troy, işte bu tür sorunlara çeşitli alternatiflerle çözüm sunan bir şirket. Şirket, 2003 yılında U.S. Polo ile başladığı yolculuğuna bugün Cerruti, Fer-re, Ungaro, Jean Louis Scherrer, Charles Jourdan, Lamborghini ve Smalto gibi dünyaca ünlü markaların Türkiye temsilciliğiyle devam ediyor. Adapazarlı Acar Ailesi tarafından ilk etapta ahşap ev ürünleri üretimi amacıyla kurulan Troy, daha sonra gelen yoğun taleple birlikte promosyon sektörüne adım atmış.
2000 yılında VIP promosyon dönemine geçen Troy, bugün 300-400 kurumsal şirketle birlikte çalışıyor. Şirketin en önemli atağı ise bu yıl bayilil kanadında olacak. Türkiye genelinde 1 kentte bayilik vermeyi amaçlay; Troy’un aynı zamanda Ukrayna’da da bir ofisi bulunuyor.
İtalyanlarla ahşap üretimi
Adapazarlı bir girişimci olan Ertan Acar, 18 yıl önce İtalyanlarla ahşaptan ev ürünleri üretimine başlıyor. Salata kaseleri, çerezlik gibi ürünler üretip satan Troy, daha sonra sektörle ilgili fuarlara da katılıyor. Troy’a yine ahşaptan yapılan promosyon ürünleri talebi gelince, masa setleri gibi ürünler üretilmeye başlanıyor.
O dönem hem kurumsal şirketlerden, hem de otellerden bu masa setlerine yoğun talep geliyor. Daha sonra metal setler, kristal ürünler satılmaya başlanıyor ve Troy bir şekilde promosyon sektörüne giriyor. Ancak markasız üretilen bu ürünlerle, uzun vadeli bir şirket yaratılamayacağını gören şirket sahipleri, 2000 yılında VIP promosyon olarak adlandırdıkları markalı üretime geçmeye karar veriyor.
İlk anlaşma U.S. Polo ile
Beymen’den sonra ilk lisans anlaşması U.S. Polo Assn. ile yapılıyor. Markanın Türkiye’de üretim ve tasarım hakkını da alan Troy, kalem, kol düğmesi gibi ürünleri ithal ediyor. Ancak deri ürünlerini burada üretebiliyor. Polo girişiminden sonra gelen taleplerle birlikte dünyaca ünlü Cerruti, Ferre, Ungaro, Jean Louis Scherrer, Charles Jourdan, Lamborghini ve Smalto markalarının da lisans hakkını alan Troy, geçen yaz bu markaları tek bir çatı altına toplamış.
Şirkete 10 yıl önce katılan Troy Yönetim Kurulu Üyesi Selva Diinder, “No name (adsız) ürünler ile bir yere kadar gidiliyor. Şirketlerde bütçeler kısıtlı. Bu kısıtlı bütçeler, şirketlerde iyi şeylere harcanmak istiyor. Dolayısıyla biz markalı promosyon ile kaliteli bir çözüm sunuyoruz. Kaliteli ve uygun fiyatlı aynı zamanda” diyor.
En çok kalem, çanta gidiyor
Yıllık milyon adet sipariş alan Troy, 5-6 ürün grubunda her gruba ait 200-300 kalem ürün sunuyor. En çok çanta ve kalem siparişi aldıklarını söyleyen Dünder, “15-20 tane anlaşmalı olduğumuz şirketin yanı sıra, devamlı iş yaptığımız 300-400 şirket var. Büyük holdinglere, kurumsal şirketlere hizmet veriyoruz” diyor.
Promosyon sektöründe en fazla medikal sektörüyle çalışılıyor. Troy’un da markasız ürün satışında yüzde 70 medikal sektörüne hizmet veriliyor. Geri kalanı ise kurumsal şirketlerden oluşuyor. Reklam yapamayan medikal sektörü, reklamını promosyon malzemeleri üzerinden yapıyor.
Yeni bir ilaç için farklı bir ürün tasarı-mı isteyen müşterileri için Troy’da bir araştırma ve tasarım ekibinin olduğunu söyleyen Dünder, “No name satışımızın artık iş hacmimizde daha az yer kaplamasını istiyoruz. Çünkü garantisi olan markalı satışta, hem müşterimiz hem de müşterimizin hediye verdiği kişiler rahat oluyor” diyor.
Bayilik ağı kuruluyor
Promosyon sektöründe yine ilginç bir girişimi başlatarak bayilik ağı kurmaya karar veren Troy, bunun için Türkiye genelinde 11 il belirlemiş. Bu iller; Adana, Antalya, Bursa, İzmir, Konya, Denizli, Gaziantep, Eskişehir, Erzurum, Samsun, Trabzon. Bu illerden gelen bayilik taleplerini değerlendirmeye alan şirketin amacı, şirketlerin İstanbul’a gelmeden kaliteli promosyon ürünleriyle tanışmasını sağlamak.
Bayilik verilecek kişilerde sermayeden çok, kişinin sosyal ve iş çevresinin genişliğine, bu işi yapıp yapamayacağına, benzer bir iş tecrübesi olmasına önem veriliyor. Dünder, “İlk başta büyük yatırımlar yapmasını beklemiyoruz. Biraz esneğiz bu konuda. Önemli olan bu işi sevmesi ve bu ürünleri satabileceği bir çevresi olması” diyor.
İller belirlenirken, iş dünyasının yoğun olduğu bölgeler tespit edilmiş. Bayilik talebiyle gelecek olan kişilerin öncelikle bir showroom açması isteniyor. Bunun için de ürün alımı ve dekorasyonla birlikte 25 bin ila 35 bin dolar arasında bir sermayeye ihtiyaç duyulacağı belirtilen bayilerin, daha sonra da perakendeye adapte edilmesi amaçlanıyor.
Dünder, Ukrayna’dan da yoğun talep aldıklarını, orada bir ofis açtıklarını söyleyerek, bayilikle ilgili olarak, “İlk etapta mağaza değil shovvroom olacak. Her ilde İstanbul’daki showroomun benzeri kurulacak. Aynı İstanbul’un çalıştığı şekilde çalışacak” diyor.
Bayilere pazarlama ve satış eğitimi, özel müşteri projelerinde destek, genel pazarlama desteği ve görsel teknik destek verilmesi planlanıyor.
“Kurumsal hediye danışmanlığı” kuruyor
T ray, satışlarını artırmak kadar marka geliştirmeye de odaklanmış bir şirket. Türkiye’de ilk defa yapıldığı ifade edilen bir ‘kurumsal hediye danışmanlığı’ departmanı kuracaklarını söyleyen Dünder, “Şirketler için nasıl en doğru hediyeyi alırım, en uygun zamanda veririm gibi, alana odaklı hediye danışmanlığı kuruyoruz. Kurumsal olarak şirketlere en uygun zamanda en doğru hediyeyi vermek için bir yapı olacak bu” diyor.
Şirketlerin özel müşterileri, kendileri için değer yaratan müşterileri için hediye bulmakta güçlük çektiğini fark ettiklerini söyleyen Dünder, bu açığı kapatacaklarını belirtiyor. Bu departmanda çalışacak olan kişilerin ise ürün yönetimini, hayal etmeyi ve tasarlamayı seven kişilerden oluşacağını ekliyor. Kurumsal hediye danışmanlığının sloganı ise şöyle belirlenmiş:
“Şirketler, müşteriler ve çok özel dostlar için amaca, zevke ve bütçeye en uygun hediyeyi seçmek zor ve bir o kadar da keyifli bir iştir. Bu keyifli işi, Troy Kurumsal Hediye Danışmanı ile birlikte yaparak, kaynaklannızı doğru kullanır ve en uygun hediyeye ulaşırsınız.”
Şirketlerden, projeleri, mesajları ve bütçeleri konusunda aldıkları bilgiler doğrultusunda hazırlık yaparak, hediye seçiminden hediyenin dağıtımına kadar tüm sürecin sorumluluğunu alacak olan departman, kurumsal şirketlere farklı bir hizmet getirecek.
2012’de perakendeye geçebilir
Troy’un hep ünlü markaları satışa sunduğunu söyledik. Ancak şirket, satışı toptan yapıyor. Ünlü markaların ürünleri, ilk etapta çok pahalı imajı veriyor. Ancak 20 YTLÎye bir Ferre kalem, 500 YTL!ye son model bir Lamborghini saat almak mümkün. Ancak tabii bu saatten on az 10 adet alınması gerekiyor.