Doğru Müşteriyi Yakalamak
FİŞ ÇALIŞANLARI GİBİ kapalı iş ortamında bilgisayar başında yaşayanlar arasında “Sandviçlerde yüzde 70 indirim yapmışlar,hemen aldım”benzeri ifadeler havada uçuşuyor.Fırsat siteleri tartışmasız bir biçimde tüketicilerin kabul ettiği ve fayda sağladığı bir iş yapıyorlar. Şirketler de kar marjlarını düşürse bile toplu satış anlamına geldiği ve doluluk oranını yükselttiği için bu uygulamayı seviyor.Sabit giderlerin cenderesi düşünüldüğünde anlaşılır bir tercih.Kar marjının aldığı darbe de ,”Bu kadar insanı çekecek reklama ,zaten bu ödemeyi yapacaktık”diye yumuşatılıyor.
O zaman mesele ne? i-Con danışmalık CEO’su Kerem Özsü‘nün What’s Up Around (wup)uygulamasının hamburgerci Carl’s Jr. ve Sony tarafından ivedilikle uygulanmaya başlamasını görmesi,mesele yok demeyi engelliyor.
Gıda sektöründe iş geliştirme söz konusu olduğunda segmentasyon merak edilen en önemli konu haline geliyor.Fırsat siteleri ile yapılan işlerde özellikle hasılatın mağaza bazında hesaplanmadan kümül olarak aktarılması gibi konular özellikle zincir mağazalar için önemli bir sorun.
Baştan mağaza bazında kendi kayıtlarını tutmayı planlayamayan zincirler bu konuda sıkıntı yaşıyor.WUP kasa ile entegre olması sayesinde işlem anında kaydı oluşturmakla kalmıyor;zamana kadar birçok alanda yapabildiği segmentasyon ile kampanya yönetimini de kolaylaştırıyor. Ne olursa olsun uygulamadaki sorunlara çözümler üretilecek ve fırsat sitelerinin sunduğu satışı artırma olanakları,özellikle durgunluğun pazarı vurduğu dönemlerde derde deva olacak.Ancak işin içine markalar girince,süreci kimin yürüteceği ve kontrolü elinde tutacağının önemli bir soru olarak yanıtlanması gerekiyor.
Özsü,”öncelikler hiyerarşimizde ilkin müşterilerimize karşı sorumluyuz,şirketler bunun arkasından geliyor.Biz müşteriyi tanıyacağız ama müşteri bizim için anonim kalacak”diyor.Bunun anlamı,müşteriye e-posta ya da kısa maesaj göndermek.i-Con’un lokasyon bazlı servisinin fırsatları belirli bir yerde ve belirli bir zaman aralığında sunmaya olanak sağlayan altyapısı,bu tercih nedeniyle aynı zamanda müşterinin beğenmesi gereken bir uygulamaya dönüşüyor.
Uygulama ile kullanıcı arasındaki etkileşim,akıllı telefon sahibi kullanıcıların uygulamaya girdiklerinde çevrelerindeki fırsatları görmeleri şeklinde gerçekleşiyor.Şimdilik Kanyon’a girildiğinde Sony’nin Cevahir alışveriş merkezine girildiğinde ise Carl’s Jr.’ın ikonunun hakimiyeti ile karşılaşılıyor.İlgi çeken herhangi bir fırsata tıklandığında akıllı telefonda,üzerinde özel bir kod olan resim açılıyor.Bu kodun kasaya söylenmesi,indirimin uygulanmasını sağlıyor.