Tarihe Damgasını Vurmuş 8 Bilim İnsanı
Tarihe Damgası Vurmuş 8 Bilim İnsanı
1. Karl Scheele: Bir farmakolog olan Scheele birçok kimyasal elementin bulucusu. Her ne kadar Joseph Priestley isimli kimyager buluşlarının birçoğunu çalarak önceden bilimsel dergilerde yayımladıysa da daha sonra gerçekler anlaşılarak Scheele’nin hakkı kendisine teslim edilmiştir. Keşfettiği elementler arasında oksijen, molibden, tungsten, manganez ve klorin bulunmaktadır. Scheele’nin en ilginç özelliği, çalıştığı kimyasalların tadına bakmak olarak bilinmektedir. Ölüm sebebi hidrojen siyanürü tatmak olarak tarihe geçmiştir.
2. Jean-Francois de Rozier: Fizik ve kimya öğretmenliği yapan Rozier balonla ilk uçuş yapan, buluşunu test eden insandır. Bu uçuş sırasında patlayan balonla hayatını kaybetmiş, hayatını hava yolunda kaybeden ilk insan olarak tarihe yazdırmıştır.
3. Sir David Brewster: Optiklerle ve ışık polarizasyonu üzerine çalışan, yıllarca çocuklara ve büyüklere büyük keyif veren kaleidoskopun bulucusudur. Mikroskoplardaki mercekler sistemini geliştiren İskoçyalı bilim insanı Brewster, bir ışık çalışmasında görme yeteneğinin dörtte üçünü kaybetmiş, yaşlılık dönemini kör olarak geçirmiştir.
4. Elizabeth Ascheim: Röntgen ışıkları üzerine çalışmalar yapan ve “X ışınları”nı daha iyi kullanmak için kendisini deney hayvanı gibi kullanarak bugün de kullandığımız birtakım ayarlamaları geliştiren bilim kadınıdır. O tarihlerde röntgen ışınlarının vücut üzerindeki negatif etkileri bilinmediğinden vücudunun her organında gelişen kanserden dolayı hayatını kaybetmiştir.
5. Alexander Bogdanov: “Genç insan kanı transferiyle gençleşilebilir mi” sorusuna yanıt arayan Rus bilim adamı, hastalık testi yapmadan kendisine transfer ettiği malaryalı bir hastanın kanıyla hayatını kaybetmiştir.
6. Robert Bunsen: “Bunsen burner” olarak bilinen, laboratuvarda kullandığımız ısıtıcı “bek”lerin bulucusu olan kimyager Bunsen, bulduğu beki test ederken kör olmuştur.
7. Sir Humphry Davy: Üstün zekâsıyla bilinen İngiliz kimyager. Bulduğu gazların yanıcılık özelliğini test ederken yanarak ölmüştür.
8. Marie Curie: Radyasyon tedavisi üzerine çalışırken radyasyondan dolayı kendinde lösemi gelişmiş, bu yüzden hayatını kaybetmiş, Nobel kimya ve fizik ödülü almış bir bilim kadınıdır.
Nikola Tesla neden listede yok