Bloglar Geleneksel Mecranın Önüne Geçiyor. Günü Yakalayın.
Bloglar Geleneksel Mecranın Önüne Geçiyor. Günü Yakalayın.
15 yıl önce blog dediğinizde, hayatını web üzerinde paylaşarak dünyaya açanlar algılanıyordu. Pek anlaşılmıyorlar ve dikkate alınmıyorlardı.
10 yıl önce blog yazarları kendini gazeteci zanneden ikinci sınıf vatandaşlar olarak düşünülüyordu. Medya camiası geleneksel medya’ya rakip olabileceklerine pek de inanmıyor, blog yazarlarını ve diğer dijital mecraları hafif küçümseme eğiliminde oluyordu. Mena Trott, blog akımının başladığı yılları harika bir tonda anlatıyor. Aynı zamanda blog yazarlarının ne derece etkili medya mensupları olduğuna da değiniyor. Kulak verelim.
Bugün medya mensuplarından günü yakalayanlar, sosyal mecralarda cirit atıyor. Pek azı blog yazıyor. Bir kısmı da gazete yazılarını blogunda yayınlama gafletinde bulunuyor. Ama en azından bu çaba bile takdire şayan. Bir kısım medya mensubu da kendi mecralarını yarattılar.
Şirketlerse blog yazarlarının gücüne ve farkına varmış durumda. Etkili blog yazarları dememiz daha doğru olur.
Artık sadece “blogger”lara özel basın toplantıları yapmak önemli. Blogger’lara basın bültenleri göndermek, görüşlerini almak ve negatif yorumları olumluya çevirmek için girişimde bulunmak şirketlerin iletişim yönetimlerinin önemli bir parçası haline gelmiş durumda.
Özellikle Amerika’da etkili (influential) blog yazarları oldukça önemseniyor. Görüşleri dikkate alınıyor ve bire bir iletişim halinde olunarak ürün geliştirmeden tutun yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasına kadar danışılanlar arasında yer alıyorlar. Türkiye’de de bu şekilde blog yazarlarını önemseyen iyi sayıda uluslararası şirket bulunuyor.
Blog yazarıysanız, blogunuza önemli bir mecra gözüyle baktığınızı ümid ediyorum. Etkili bir blog yazarı nasıl olurum diye düşünüyorsanız, buraya bir göz atın.
Blog yazarlığı öyle bir durumda ki şu anda, “Sadece Erkeğe dair, Stil, Tarz ve Karakter oluşturan şeyler” üzerine yazan theitems.me “Artık, blogger’lar asistan almayı geçti, asistanlarına asistan alma noktasındalar.”
Etkin blog yazarları, uzman oldukları alanlarda yaptıkları çalışmaları paylaşarak bilinirliklerini artırarak, uzmanlıklarını pekiştiriyor ve isimlerini güçlendirmeyi başarıyorlar. Blog yazmayı hafife alanlar, dolayısıyla, bir kez daha düşünmeye başlıyor. Çünkü blog olsun, video blog olsun, foto blog olsun, okuyucuları sürüklemek, tekrar tekrar gelmelerini sağlamak için iyi gözlemci olmak, iyi okuyor olmak, uzmanlık alanını konuşturuyor olmak gerekiyor.
Başarı hiç bir zaman kolay gelmiyor. Dün size blog yazdığınız için gülenler, bugün blog nasıl açılır öğrenmeye çalışıyorlar. Elbette hoş bir haber. Eğer zamanı diğerlerinden daha önce yakalayabilenlerdenseniz, yaptığınız işin arkasından ısrarla gitmekten vazgeçmeyin. Gün gelir diğerleri sizin bilgi seviyenize eriştiğinde siz çoktan alanınızda yükselmiş, tecrübelerinizle bir adım ileride olmuş olursunuz.
Yazan : Fatmanur Erdogan http://kariyeryolculugu.com/blog/2011/09/11/bloglar-geleneksel-mecranin-onune-geciyor-gunu-yakalayin/