Osmanbey Küresel Marka Oluyor
4 binden fazla işletmenin faaliyette olduğu ve 90’a yakın ülkeye ihracat yapan Osmanbeyli sanayiciler, ‘Osmanbey‘ ismini yurtdışında markalaştırmak için harekete geçti. Bu kapsamda Osmanbey markasının tescil hakkını alan Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD), üretimde belli kalite ve etik kurallara göre hareket eden sanayicilere etiketlerinde bu markayı kullandıracak.
OTİAD olarak Osmanbey’in yurtdışında daha da iyi tanınması için bir markalaşma süreci başlattıklarını belirten OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, Önce marka tescilini aldık. Ardından da logo çalışmalarına başladık. Birkaç ay içinde bu çalışmalar tamamlanınca herkes Osmanbey ismini kullanamayacak ancak belli kalitede ve etik kurallarda üretim yapan firmalar etiketlerinde Osmanbey ismini kullanabilecek. Marka imajını böylece yükseltmek istiyoruz dedi.
Orhan, şunları söyledi: 90 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurtdışında ihracat yaptığımız ülkelerdeki müşterilerimiz zaten Osmanbey’in imajını çok iyi biliyor. Biz bunu daha da güçlendirmek istiyoruz. Önümüzdeki aylardan itibaren tanıtım ve reklam kampanyalarına başlayacağız. Örneğin hava yollarında bu marka imajını güçlendirmek için reklamlar vereceğiz. Ardından Osmanbey Moda Günleri düzenleyeceğiz. Sezonu sokak defileleri ile karşılayacağız.
Kaliteli üretici ayrışacak
Osmanbey’in markalaşma yönünde atacağı adımların buradaki firmalara olumlu yansıyacağını belirten Orhan, şöyle devam etti: Derneğe kayıtlı 800 üyemiz var. Osmanbey markasını kullanmak isteyen firmalar ilk başta cüzi bir ücret verecek. Kaliteli üretim yapan firmaları da ayrıştırmış olacağız.
‘Arap baharı’ kötü çarptı
2009’da yaşanan küresel krizin etkilerinden Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinden gelen müşterileri sayesinde kurtulan Osmanbeyde, şimdilerde Arap baharı’nın olumsuz etkileri gözleniyor. Bu ülkelerdeki sıkıntılar nedeniyle işlerde yüzde 20-25 düşüş olduğunu belirten Ali Ulvi Orhan, Bu ülkelerin bazılarında yavaş da olsa toparlanma var. Ama Osmanbey olarak bu ülkelerin boşluğunu İran, BDT ülkeleri ve özellikle de Irak pazarıyla doldurduk. İç piyasa fena gitmiyor. Fakat temmuzda ithalata getirilen yüzde 25’in üzerindeki vergiler bizi de olumsuz etkiledi. Bunun etkilerini kış sezonunda daha fazla göreceğiz. Kış sezonunda ürünlerimizde yüzde 15’e yakın zam olur değerlendirmesini yaptı.