Yerel şirketlere uluslararası deneyim ve bilgi bedava
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki tek temsilcisi YASED’in yenilenen yönetimi, yeni vizyonunu geçtiğimiz günlerde açıkladı.
YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca yaptığı açıklamada, “Türkiye ekonomisini dünya ekonomileri arasında ilk 10’a taşımaya tam destek vereceğiz.” diyordu ve devam ediyordu: “Türkiye odaktaki ülke.”
YASED’in araştırmalarına göre Türkiye’yi odağa taşıyan unsur özel sektördü. Özel sektör krizden daha çok etkilenmişti ama büyüme sürecindeki hızı ülkeyi küresel ekonomi içinde ön plana çıkarmıştı. Bu da Türkiye’deki uluslararası yatırımları daha aktif bölgesel oyuncular haline getirmişti. Başkan Karaca aktif oyuncu olma sürecini, “Türkiye’deki uluslararası şirketler büyüdükçe küresel çapta dikkat çekiyor ve üretim, ihracat, lojistik ve yönetici kaynağı anlamında her biri bir üs oluyor. YASED’in yeni vizyonu Türkiye’nin muhtelif alanlarda bir üs olma konumunu güçlendirmek.” olarak açıklıyordu.
En önemli konu sürdürülebilirlik
Kriz dönemlerinde, gayrisafi yurtiçi hasıla gerilerken beraberinde özel sektör yatırımını ve ona bağlı olarak da hane halkı tüketimini etkiliyor. Tam tersi durumda ise GSYİH’nın büyüdüğü dönemlerde özel sektörde büyüme oranı daha fazla. Bu nedenle de özel şirketlerin sürdürülebilir büyümesi Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine paralel. Bu bakış açısıyla yeni YASED yönetiminin belirlediği vizyon ise şöyle: “Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin, ‘dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına yükselme’ hedefinin gerçekleşmesinde YASED üyeleri olarak yüksek katma değer yaratıp destek vermek.”
Peki, bu nasıl gerçekleştirilecek? YASED bunu da şöyle yanıtlıyor: YASED üyelerinin Türkiye’nin, dünyadaki ‘en iyi yatırım ortamına sahip ülke’ konumuna getirilmesine katkıda bulunmasıyla. Katkı ise YASED üyelerince sahip olunan bilgi, deneyim ve ilişki ağı kullanılarak ve de paylaşılarak verilecek.
İlk hedef uluslararası standartlarla uyumlu yatırımların yapılmasını sağlamak. Peki, bunun için nelerin yapılması gerek? Bu noktada hem devlete hem de özel sektöre görevler düşüyor. Hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, istihdam ve eğitim, fikri ve sınai mülkiyet hakları, Ar-Ge ve teknoloji kullanımı alanlarına daha fazla eğilmek ilk koşul. .
Katma değerli, sürdürebilir büyümeye stratejik katkıda bulunmak için ise kayıt dışının azaltılmasına yönelik somut çözümler üretmek şart. Ayrıca Türkiye’nin rekabetçiliğinin artması için ihracatı artırıcı politikaların geliştirilmesi, yasal düzenlemelere aktif katılım ve yönlendirme, Türkiye’nin “bölgesel üs” olmasına teknik katkı, uluslararası birikimlerin aktarılması, kamu otoriteleri ve medyayla sektörel uzmanlık paylaşımı önemli noktalar. Ayrıca YASED, 2011-2012’de yerel fayda oluşturmaya odaklanacak ve bu anlamdaki uluslararası yatırımları destekleyecek.
Kim bu gruptan iş yapmayı öğrenmeyi istemez?
YASED’in yeni yönetiminde de yine küresel markaların yöneticileri yer alıyor. İzzet Karaca, (Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ) Bülent Adanır, (Akbank TAŞ) Güldem Berkman, (Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürün. San. ve Tic. AŞ) Akın Kozanoğlu, (Ergo Grubu Holding AŞ) Galya Molinas, (Coca-Cola Meşrubat Paz. Dan. San. ve Tic. AŞ) Can Suphi, (BP Petrolleri AŞ) ve Serpil Timuray (Vodafone Telekomünikasyon AŞ) yönetimi oluşturuyor. Şimdi listeye bakınca deneyim ve bilgilerini Türk iş dünyasına sunan başarılı isimlerin oluşturduğu katma değeri düşündüm. Ben olsam YASED’i daha yakından izler ve projelerinden haberdar olurdum.
NT, Guinness Rekorlar Kitabı’na nasıl girdi?
“Marifet iltifata tabidir” sözünü hatırlatıyor NT’nin Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Malatya rekoru. Öyle ki 23.822 kişi aynı anda aynı yerde aynı kitabı sesli okuyarak kırıyor bu rekoru. Tarih 12 Mayıs 2011, yer Malatya İnönü Stadyumu. Malatya Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT mağazalarının işbirliği ile gerçekleştirilen rekor denemesi başarılı oluyor ve Guinness tarafından tescilleniyor. Peki, bu süreç nasıl başladı ve Rekorlar Kitabı’na girdi? NT çok uzun zamandan beri kurumsal kimliğinden mağaza tasarımlarına kadar pek çok alanda yenilenirken, doğru zamanlarda da okur potansiyeliyle iletişime geçti. Daha önce de yazmıştım, Muhteşem Yüzyıl dizisinin olayları doğru yansıtmadığı tartışmaları basında yer alırken NT, Nesil Yayınlarından Yavuz Bahadıroğlu’nun Kanuni Sultan Süleyman adlı kitabını film arasına yerleştirmiş ve “doğrular bu kitapta” diyen bir alt yazı geçmişti. Akıllıca bulmuştum. Bu türden reklam çalışmalarının kısa süreli yapılması satış sonuçlarını hemen etkilemezse de markanın algısına mutlaka katkısı oluyor. Sahi sırası gelmişken NT satış ekibine, kitabın satışına katkısı ne oldu sormak isterim.
NT reklam çalışmalarını pek sürdürmese de kitap okuma etkinliklerinde ısrarlı bir yaklaşımı var. 16 Nisan 2010’da Mersin Rekoru 15.440 kişiyle kırılırken, 6 Haziran 2011’de Gerede’de de bölgenin rekoru zorlanıyor. NT okuma etkinlikleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde yapılan “Türkiye Okuyor Kampanyası” kapsamında gerçekleştiriliyor. Bir kitabevi zinciri olarak doğrudan iş sonuçlarına yansıyan etkinlikler yapan NT, toplumun okuma alışkanlığı edinmesine de katkıda bulunuyor.