Japon Hükümetinden İş Yerinden Şort Giyme Fikri
Japon Hükümetinden İş Yerinden Şort Giyme Fikri
Japon hükümeti ortaya bir fikir attı iş dünyası karıştı
Japonya’nın Super Cool Biz kampanyası yeni bir tartışma yarattı. İşyerinde şort giyilebilir mi? Tasarımcılar desteklese de bu öneriye karşı çıkanlar da var.
Mart ayında deprem, tusunami ve nükleer santral faciası yaşayan Japonya’da hükümetin enerjiden tasarruf için başlattığı, şirket çalışanlarının yaz sıcağına uygun incelikte giysiler giymeye özendirildiği Super Cool Biz kampanyası yeni bir tartışma yarattı.
İşyerinde şort giyilebilir mi? AP ajansı da sıcaklığın giderek arttığı New York’ta bu sorunun yanıtını aradı. Saks Fifth Avenue’nin moda direktörü Colleen Sherin’e göre eğer aynı uzunlukta ise etek ile şort arasında bir fark yok.
Şort’un sadece haftasonu giyilebilecek spor bir giysi olduğu algısının değişmeye başladığına dikkat çeken Sherin’e göre iş yerinde şort giymek isteyen çalışanların dikkat etmesi gereken en önemli unsur çok spor görünmemek.
‘ÇOK SPOR GÖRÜNMEMELİ’
Stil danışmanı Mary Alice Stephenson da takılar ve uygun ayakkabılarla şortun bir iş giysisi olabileceğini savunuyor. Önerisi ise bermuda tipi uzun şortların giyilmesi ve özellikle haftanın son iş günü olan cumanın seçilmesi yönünde. Tasarımcı Jabon Wu ise şortun uygun kombinle heryerde giyilebileceğini savunuyor. Trend analisti Tom Julian’a göre şortun işyerleri için çok spor görünmesinin en önemli nedeni doğru bir gömlek veya tişörtle ve uygun ayakkabılarla kullanılmaması.
Univision’un koordinatörü 25 yaşındaki Kimberly Shepherd’e göre ise şort bir işyeri giysisi değil. Her ne kadar ceketle tamamlansa da şortun işyeri için, gayri ciddi bir görüntü oluşturacağını savunan Shepherd, şortun sadece haftasonları giyilmesi gerektiği görüşünde.
Japon şirketlerin katılımı artıyor
Mart ayında meydana gelen deprem ve tsunamide büyük hasar gören Fukuşima nükleer santralinin çalışmamasının Japonya’da bu yaz enerji darlığı yaratabileceği öngörülüyor. Japonya’nın ‘Super Cool Biz’ kampanyasında Polo yakalı tişörtler ve tenis ayakkabılarına izin veriliyor; kot ve sandalet giyimi ise, ancak bazı koşullarda kabul görüyor. Japon Çevre Bakanlığının yaz giyimi yönetmeliği, erkeklerin de kapri pantolon giymelerini ya da yanlarında yelpaze veya mini vantilatör taşımalarını öneriyor. Yaz aylarına özgü işyeri giyimi ilk olarak 2005 yılında, dönemin Çevre Bakanı Yuriko Koike tarafından önerilmişti. Japonya Başbakanlığınca yayımlanan veriler, giderek daha çok sayıda şirketin kampanyaya katıldığını gösteriyor. 2005’te 2000 kişi arasında yapılan bir yoklama, bu kişilerin üçte birinden de azının ‘Cool Biz’ modasına uyduğunu gösterirken, 2007’de bu oran yüzde 47’ye, 2009’daysa yüzde 57’ye çıktı.