Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

2023 hedefleri 14 milyon BES’li

Sigorta sektörü son 15 yılda hayat dışı sigortalarda 21 kat, hayat branşında ise altı kat büyüdü. Sektör özellikle BES’te patlama yaşanmasını bekliyor. 2023 hedefleri ise, 400 milyar TL’lik fon büyüklüğü ve 14 milyon katılımcı sayısına ulaşmak…

TÜRK sigorta sektörü hep potansiyeli çok yüksek ancak istenen seviyelerin altında kalmış bir sektör olarak görülür. Son 15 yılda hızlı büyüme yaşanmasına rağmen rakamlar hala gelişmiş Batı ülkelerine yaklaşmaktan oldukça uzak. Ancak sektör temsilcileri umutlarım kaybetmiyor. Özellikle son 15 yılda hayat ve hayat dışı sektörlerdeki hızlı büyüme orta vade için umut vadediyor. Sektöre ilişkin rakamlarda bu durumu destekliyor. Örneğin, Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, 2001 yılından 2016 yılsonuna kadar geçen son 15 yılda prim üretimi hayat dışı sigortalarda 21 kat, hayat branşında ise altı kat artmış durumda. Oysa aynı dönem Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki büyüme 12 kat oldu. Diğer bir deyişle sigorta sektörü Türkiye ekonomisindeki büyümenin çok daha üzerinde bir büyüme kaydetti.

bes

POTANSİYEL ÇOK YÜKSEK

Bu hızlı büyümeye rağmen Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında sektörün daha gidecek çok yolunun olduğu görülüyor. Bugün Avrupa ülkelerinde sigorta penetrasyonu yüzde 7, kişi başına düşen prim üretimi ise 1.600 dolar seviyesinde. Oysa ülkemizde bu rakamlar hala sigorta penetras-yonunda yüzde 1.6, kişi başına düşen prim üretiminde ise 142 dolar düzeyinde. Bu verilere göre ülkemiz hala en az sigortalanmış 17 ülke arasında yer alıyor.

Bu rakamları yorumlayan sektör temsilcileri önümüzdeki 10 yılda sigorta sektörünün katlanarak büyüme potansiyelinin olduğu görüşünde. Özellikle sigorta penetrasyonunun düşük olması, Avrupa’ya göre çok genç bir nüfusa sahip olmamız, demografik yapımız gibi birçok faktör önümüzdeki dönem gerek hayat, gerekse hayat dışı sektörlerde hızlı büyümenin dinamosu olarak gösteriliyor.

Bu büyüyen pazardan pay kapmak isteyen sigorta şirketleri ise özellikle yeni ürünler, teknik altyapı ve dijital alana çok ciddi yatırım yapıyor. Bugün neredeyse tüm ürünler ve hizmetler tüketiciye cep telefonunun bir tuşu kadar yakın. Önümüzdeki 10 yılda sektörün daha da dijitalleşmesi bekleniyor. Bugüne kadar sadece sigorta ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıyan sigorta şirketlerinin önümüzdeki dönemde bu kez ürünlerde dijitalleş-meye gideceği bir döneme doğru gidiyoruz. Sigorta ürünlerinin pazarlama ve satış ayağının ise iyice dijitale kayacağı öngörülüyor. Bu arada kişiye özel sigorta ürünleri de raflarda yerini alacak gibi görünüyor.

DİJİTALLEŞME PROGRAMI BAŞLATTI

AvivaSA 2016 yılını yüzde 19.4’lük pazar payı ve 11.8 milyar TL’lik fon büyüklüğü ile kapattı. Bu verilerle geçen yılı sektör lideri olarak kapattıklarını söyleyen AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca, “2016 sonu itibariyle, fon büyüklüğünde yüzde 28, katılımcı sayısında ise 900 bin kişiye ulaşarak yüzde 6 büyüme yakaladık. 10 yılda sözleşme ve poliçe sayımızda altı kat büyüdük. Müşteri sayımızı beş kat artırdık. Fon büyüklüğümüzü 12 katma çıkarttık” diyor.

Firma katılımcıların keyifli bir hayat sürebilmeleri içinde Geleceğini Biriktirenler Kulübü isimli bağlılık programı başlattı. “Artık her yerde bir tanıdığınız var” sloganıyla, AvivaSA müşterilerinin sağlıktan tatile, otomotivden hobiye, sigortadan enerjiye birçok yerde avantaj sağlayacağını söyleyen Kuruca, 2017 yılında bu kapsamda birçok yenilik sunacaklarını söylüyor.

Kurumun diğer bir uygulaması ise, Yatırım Pusulası mikro sitesi. Site sayesinde firma müşterileri fonlarla ilgili her türlü bilgiye kolay erişim sağlıyor. Firma ayrıca hayat ve koruma branşlarında 2017 yılında yenilikçi ürün gamını artırmayı da hedefliyor. Kuruca, “Sektörde muadili olmayan Geri Ödemeli Hayat Sigortası ürünümüz, bu konuda iyi bir örnek. Bu ürün sayesinde müşterilerimiz ödediği primleri, riski gerçekleşmezse iade alabilecek” diyor. Firmanın önümüzdeki 10 yılda hayat ve koruma branşlarında büyümeye devam edeceğini de söyleyen Kuruca, 10 yıllık stratejileri hakkında da şu bilgiyi veriyor.

“Aviva ve Sabancı Grubu’nun öncelikli stratejilerinden ‘Dijitalleşme’ (Digital First) kapsamında, dijital dönüşüm programımızı başlattık. Şirketimiz bünyesinde dijitalleşmeden sorumlu bir Dijital Dönüşüm Ofisi kurduk. Alanlarında uzman profesyonellerden oluşan Dijital Dönüşüm Ofisi bütünsel bir dijital dönüşüm programı hazırladı ve programımızı başlattık.” Kuruca, 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının ise 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor.

KATILIMCI SAYIS11.1 MİLYONU GEÇTİ

Anadolu Hayat Emeklilik, katılımcı sayısında 1 milyon 127 bini, katılımcılara ait devlet katkısı dâhil fon tutarında ise 12 milyar 81 milyon TL’yi aştı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 2013 yılında başlayan yüzde 25 devlet katkısı ve 2017 başında yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik’te Otomatik Katılım sayesinde büyüdüğünü söyleyen Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, “Otomatik katılım kapsamında 103 bin 456 katılımcı şirketimizle bu sisteme dahil oldu. Aynı tarih itibariyle 10 milyon 936 bin TL’lik fon büyüklüğüne ulaştık.

2016 yılı, hayat sigortası branşında da iyi bir yıl oldu. 2016 yılında yüzde 24 artışla 500 milyon TL’nin üzerinde hayat sigortası prim üretimi gerçekleştirdik. Vefat sigortalarında ise yüzde 52 artışla 395 milyon TL’lik prim tutarına ulaştık” diyor.

Anadolu Hayat Emeklilik bu süreçte müşterilerini segment-lere ayırarak farklı ürün grupları da yarattı. Bu kapsamda Ev Hanımları Emeklilik Planı ve Genç Emeklilik Planı gibi ürünleri çıkarttı. Müşterilerine ayrıca 26 farklı fon seçeneği sunduklarım söyleyen Erkan, bunlara ek olarak katılımcıların, ücretsiz acil ambulans ve sağlık danışmanlığı hizmeti ve anlaşmalı sağlık kuruluşlarından indirim alabildiklerini de söylüyor. Anadolu Hayat Emeklilik’in önümüzdeki 10 yıl için çok sayıda proje üzerinde çalıştığım söyleyen Erkan, sözlerini şöyle sürdürüyor;

“Öncelikle otomatik katılımda belirleyici rol almayı planlıyoruz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde BES’te asgari 18 yaş koşulunun kaldırılmasına yönelik çalışmaların hayata geçmesini bekliyoruz. Çocuklarımızın da en erken yaşta yüzde 25 devlet katkısından faydalanmasına yönelik çok faydalı ürünler hazırlayabiliriz. Bunun dışında dijital kanallara uygun basit ve kolay süreçlere sahip ürünler çıkartıp, dijital kanalların pazarlama ve satış faaliyetlerinde daha fazla gündeme gelmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şirket olarak önümüzdeki dönemde farklı müşteri ihtiyaçlarına yönelik yeni hayat, işsizlik, kritik hastalık ve benzeri sigorta ürünleri de geliştireceğiz.”

ESİN ÇETİNEL

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu