2022’de E-Ticarette Neler Olacak?
2022’de e-ticaret sektörü. Pandeminin etkisiyle 2020’de hızlı bir büyüme grafiği çizen sektör, 2021’de de aynı hızı devam ettirdi. E-ticaretin 148 milyar TL ile yüzde 91.9’u yurt içinde gerçekleşti. Yüzde 4.3’ünü diğer ülkelerin ülkemizden yaptıkları alışverişler, geri kalanını ise vatandaşlarımızın yurt dışından yaptığı alımlar oluşturdu.
İçeriğe Ait Başlıklar
E-Ticaret Sektörü
Ürün DİRİER / Para; Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ET-BİS) verilerine göre, 2021’in ilk altı ayında Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.6 artarak 161 milyar TL’ye ulaştı. Geleneksel ticaret içindeki payı her geçen yıl artan e-ticaret, özellikle pandemi sonrası güçlenen yükselişini sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ETBİS verilerine göre, 2021’nin ilk altı ayında Türkiye’de toplam ticaretin yüzde 17.6’sı Online platformlar üzerinden gerçekleşti. 2021’in ilk altı ayında sipariş adetleri yüzde 94.4 artış ile 850.7 milyon adetten 1 milyar 654 milyon adede yükseldi.
E-ticaretin 148 milyar TL ile yüzde 91.9’u yurt içinde gerçekleşti. Yüzde 4.3’ünü diğer ülkelerin ülkemizden yaptıkları alışverişler, geri kalanını ise vatandaşlarımızın yurt dışından yaptığı alımlar oluşturdu. Ülkemizde 2021 ilk altı ayı itibarıyla e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 321 bin 742 rakamına ulaştı. Bu işletmelerin 23 bin 373 adedi, ETBİS’e kayıtlı hizmet sağlayıcı olarak faaliyet gösterirken, 312 bin 532’si e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor. ETBİS’e kayıtlı site sayısı ise 28 bin 29’a ulaşmış durumda. Pandeminin de etkisiyle 2020’de hızlı bir büyüme grafiği çizen sektör, 2021’de de aynı hızı devam ettirdi. Peki, sektör paydaşları yılı nasıl değerlendiriyor? 2022 öngörü, plan ve hedefleri neler?
“E-İhracat Yapan Satıcı Sayımızı Yüzde 25 Artıracağız”
GittiGidiyor, 2021 yılı sonunda e-ticaret hacminin önceki yıla kıyasla en az yüzde 50 artırmayı öngörüyor. GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü öget Kantarcı, “Bu yılın ilk altı ayında 50 kategoride 25 milyona ulaşan ürün envanterimizi genişlettik. Türkiye ve dünyanın önde gelen markalarıyla iş birliklerini sürdürerek, ünlü isimlerin markalarını ilk kez GittiGidiyor’da kullanıcılarımızla buluşturduk” dedi. Büyük veri ve yapay zekâ yatırımlarını artırdıkları bilgisini de veren Kantarcı, “E-ihracatın ülkemizdeki öncülüğünü üstlenmeye devam ettik.
Bugün itibarıyla 4.000’e yakın satıcımız on binlerce ürünü yurt dışında listeleyerek eBay üzerinden e-ihracat yapabiliyor. 2022 yılının sonunda ise yurt dışına satış yapan satıcı sayımızı yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Yakın bir zaman önce, işini e-ticarete taşımak isteyenler için GittiGidiyor Akademi’yi hayata geçirdiklerini belirten Kantarcı, şu bilgileri paylaştı: “GittiGidiyor’da 2019 yıl sonu itibarıyla 200 olan toplam çalışan sayımız, Ekim 2021 itibarıyla 357’ye yükseldi. Yani, son iki yılda çalışan sayımız yüzde 78 arttı. 2022’de de toplam istihdamımızda yüzde 20 büyüme hedefliyoruz.”
2022’de 4 Bin Kişilik İstihdam Sağlayacak
Trendyol, 2021’de aldığı 1,5 milyar dolar yatırımla 16,5 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin ilk decacorn’u oldu. Bu yatırımı e-ticaret ekosistemini geliştirmek ve Türk markalarını yurtdışına taşımak için kullanacaklarını açıklayan firma, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “KOBİ Destek Paketi ile 1,5 yılda KOBİ ve esnaflara 750 milyon TL değerinde finansman, pazarlama ve eğitim desteği sunduk. Satıcılarımızın işlerini büyütmelerine destek olmak için birçok iş birliği de hayata geçiriyoruz.
Birleşmiş Markalar Derneği iş birliğinde BMD üyelerine pazarlama faaliyetlerinden vade sürelerini kısaltmaya dönük düzenlenmelere kadar önemli imkanlar sunuyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği [TOBB] iş birliğinde ise binlerce coğrafi işaretli ürünün dahil olduğu ‘Yöresinden Ürünler Programı’ ile yerli üreticileri destekliyoruz. Güçlü Kadınlar ve KAGİDER iş birliğinde başlattığımız Gelecek Kadınların programlarımız ile de girişimci kadınlarımızın e-ticarette etkin şekilde var olmaları için çalışıyoruz. Kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri gibi farklı sektörlerde yüz binlerce kişiye iş imkanı yaratıyoruz.
Böylece doğrudan ve dolaylı, ekonomimize toplam 1,1 milyon kişilik istihdam katkısı sağlıyoruz. 2023’te bu rakamı 2,4 milyon kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. 2022’de Adana, Ankara ve Trabzon’da üç depo ve aktarma merkezi açacağız. Bu yatırımlarımızla 4 bini aşkın kişilik istihdam sağlayacağız. 5 yıl içinde Trendyol’un satışları içinde e-ihracatın payını da yüzde 25’e çıkartmayı hedefliyoruz.”
Mutlaka okuyun: e-ticaretin geleceği m-ticarette
“Yeşil Tüketiciye Odaklı Şirketler Dikkat Çekecek”
Pandeminin hızı yavaşlarken, e-ticaretin penetrasyon oranının 2020’ye kıyasla 2021’de yavaşladığı bilgisini veren Uluslararası E-İhracat Platformu WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “Bununla birlikte birçok e-ticaret işletmesi, 2022’de yüksek ve hızlı büyüme hedefliyor. E-ticaret, sürekli değişen ve gelişen bir ekosistemdir. Bunun sebebi teknolojik gelişmelerdir. E-ticaret trendleri de bu gelişmelere bağlı olarak değişiyor. Online ticaret, endüstrilerin çoğu için ana hedef haline geldi. Bununla birlikte birçok işletme, işlevselliğini göz önünde bulundurmadan uzun yıllardır niş özellikler ve çözümler sunan teknolojilere yatırım yaptı.
Ayrıca, çeşitli entegrasyonlar sunan üçüncü taraf platformlar da öne çıktı. Bu trendin 2022 yılında da devam edeceği görülüyor” dedi. Sosyal medya platformlarının da e-ticarete yatırım yapmasıyla 2022’de sosyal e-ticaretin daha kolaylaşacağına değinen Nart, “Çevre dostu ürünler öne çıktı. Bu sebeple özellikle ‘yeşil tüketici’ye odaklanan e-ticaret şirketlerinin, 2022’de daha fazla dikkat çekeceğini düşünüyorum. Çevre dostu uygulamalara öncelik veren e-ticaret markaları, önümüzdeki yıllarda pazara hakim olacaktır. 2022’de e-ticaret işletmelerinin en çok önem vermesi gereken konulardan biri de görsel e-ticaret. Statik görsellerin yeni nesil versiyonu olan görsel e-ticaret; sadece ürün fotoğrafı değil etkileşimli videolar ve ilgi çekici içerik türlerini kullanmak demektir.
E-ticaret pazarlamasını bir adım öteye taşıyan bu trendde artırılmış gerçeklik gibi birçok teknolojiden faydalanılıyor” diye konuştu. Lojistik sektörü de dahil olmak üzere Türkiye’de e-ticaret ile bağlantılı iş kollarında 1 milyon kişilik istihdam açığı olduğunu ifade eden Nart, şu bilgileri aktardı: “2021 sonu itibariyle e-ticaret şirketlerinin sayısı 350 bini aşacak. Bu şirketler nitelikli personel arıyor, ama bulamıyorlar. Çünkü bu sektörün bir okulu ya da bölümü yok. WORLDEF olarak e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı WORLDEF Business School (WBS) adlı Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret ve e-ihracat okulunu bünyemizde barındırıyoruz.”
“Yapay Zekadan Ürün Önerileri Göreceğiz”
Akinon kurucu ortağı Tolga Tatari, 2021’de birçok markanın dönüşüm planlarını öne çektiğine işaret ederek, “Bunun yanı sıra tüketici tarafında farklı segmentlerden yeni e-ticaret kullanıcıları eklendi. Arz ve talepteki bu artış pazarın büyüme hızını artırdı. Biz de sektördeki ihtiyacı çok iyi analiz edip, ona uygun, markaların ihtiyacını karşılayacak çözümler geliştirdik. Şu an 150 markayı geçtik. Hizmet verdiğimiz markaların altyapımız üzerinde yaptıkları ticaret hacmi 1 milyar doları geçti.
Son üç yıl yüzde 40 büyüdük” dedi. Sektörü geçtiğimiz senelerle karşılaştırınca, perakende markalarının cirolarının yüzde 210 civarında bir büyüme gösterdiğini ifade eden Tatari, şunları söyledi: “Şu anda dünyayı saran dijital ticaret trendlerinin en başında canlı yayın ile satış etkinlikleri düzenlemek geliyor.
Bizim de bu konu özelinde çıkardığımız ‘Akinon Live Commerce’ isimli bir ürünümüz var. Müşterilerin kasaya gitmeden cep telefonuna gelen link üzerinden ödeme yaptıkları temassız ödeme yöntemi, 2022’de yoğun ilgi görmeye devam edecek. Diğer yandan birçok markanın kendi e-ticaret siteleri üzerinde artırılmış gerçeklik araçları ile ürün sergilediklerini, yapay zeka araçları ile de ürün önerilerinde bulunmaya başladıklarını göreceğiz.”
“Yetişmiş İnsan Kaynağına İhtiyaç Çok Yüksek”
Dünyada e-ticarette 2023 için hedeflenen çift haneli rakamların şimdiden aşıldığı bilgisini veren Hepsiburada İnsan Kaynakları Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu, “Global olarak yüzde 15 bandındaki e-ticaretin perakende içindeki payının 2025’e kadar yüzde 20,8’e çıkarak 4,4 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise e-ticaret sektörünün 2024 yılına kadar iki-üç kat daha büyüyeceği öngörülüyor” dedi.
İşletmelerin yüzde 82’si için e-ticaretin baskın satış kanalı haline geldiğine vurgu yapan Beyzadeoğlu, “Platformumuza dahil işletmelerin yüzde 64’ü e-ticaretin satış payının artacağını öngörüyor. Her 10 tüketiciden 8’inin de online alışveriş kanallarını tercih etmesi bekleniyor. Karar alma ve seçim yapmayı kolaylaştıran kolaylıkların ve mobil deneyimdeki yeniliklerin gerek Türkiye’de gerekse dünya genelinde e-ticarete yön vereceği kanısındayız” diye konuştu. 2022 istihdam planları hakkında da bilgi veren Beyzadeoğlu şunları aktardı: “Geleceğin çalışma modellerine uyumlu olarak tamamen online yürüttüğümüz işe alım süreçlerimizle hızlı ve ihtiyaca uygun olarak yetenekleri kazanmak en büyük hedeflerimizden.
Hem yeni mezun uzun dönem staj programlarıyla, hem devlet ve üniversite iş birlikleri ile teknoloji alanında yetkin kaynağın yetiştirilmesi ve ülkemize kazandırılması için varlığımızın çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Sektörde yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç çok yüksek seviyede. Veri Bilimi, Mimarisi, Mühendisliği gibi veri ile ilgili her konu bizim için kritik. Bunun dışında uçtan uca teknoloji yönetimi ve süreçlerinde her profil kıymetli.”
“Yetenek Bulmak İçin Şirketler Rekabet Halinde”
Türkiye’de e-ticaretin genel ticaret içindeki payının yüzde 17’ye yükseldiğini ifade eden n11.com Strateji ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Ali İlçi, “Gerek kamu tarafında yapılan çalışmalar, regülasyonlar gerekse e-ticaret sektöründe hizmet veren tüm paydaşların çalışmaları, e-ticaret sektörünün önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Servis çeşitliliği, ödeme seçeneklerinin ve ürün gamının artması, lojistik imkanlarının gelişmesi doğrultusunda e-ticarette müşteri deneyiminin uzun vadede hayatın farklı noktalarına dokunarak gelişeceğini öngörmekteyiz” dedi.
E-ticaret eğitimleriyle KOBl’leri desteklediklerini hatırlatan îlçi, 2022 yılı istihdam planları hakkında da şunları aktardı: “Hem sektördeki büyüme hem de nll.com olarak hayata geçirdiğimiz garaj 11, pet11 gibi yeni projelere gösterdiğimiz ilgi sebebiyle istihdam yaratma konusunda da büyümeye devam edeceğimizi söyleyebiliriz. İstihdam yaratırken yeni mezun genç yeteneklere ulaşmayı da oldukça önemsiyoruz. Eğitim platformu Patika Dev iş birliğiyle n11 TalentHub Bootcamp projesini gençlere ulaştırdık ve başvuruları topladık.
Bootcamp projesiyle e-ticaret sektörüne donanımlı insan kaynağı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda yazılım ve test alanında kariyer yapmak isteyen yeni mezunlar, değerlendirme sürecinden geçtikten sonra alanında uzman eğitmenler tarafından yoğun bir teknik eğitim görecek. Son dönemde yeni iş alanları (veri bilimi, blockchain, fintek vb.) ve yeni teknolojilerle oluşan gerekliliklerle uyumlu yeteneklerin bulunması, sektöre kazandırılması ve yeteneklerin geliştirilmesi oldukça önem kazanmış durumda. Bu sebeple yeni nesil şirketler bu alanlarda kendini geliştiren ya da geliştirmeye istekli yeteneklerin bulunması için büyük bir rekabet içinde.”
“2022’de E-İhracat Daha da Önem Kazanacak”
Geçen yıla oranla Navlungo’nun dört kat büyüdüğünü belirten Navlungo Kurucu Ortağı İsa Korkmaz, “Pazar yerleri sayesinde üreticiler ve satıcılar kendi ürünlerini yurt dışındaki müşterilerle buluşturarak e-ihracat gerçekleştirme imkanı buldular. Biz de Navlungo olarak bu süreçleri en kolay hale getiren dijital platformumuz ile müşterilerimizin güvenilir bir şekilde e-ihracat yapmalarını sağladık. Navlungo olarak üstlendiğimiz bu misyonla birlikte artış ivmemizi yılsonuna kadar devam ettirerek yılı yüzde 250 büyüme hedefiyle kapatmayı planlıyoruz” dedi.
Yerel işletme olarak yola çıkan birçok firmanın uluslararası ticarette de rekabet gücü yakalayabildiklerini belirten Korkmaz, “Günün sonunda baktığımızda bu rekabet gücü e-ihracat rakamlarında çarpıcı sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bu noktadan sonra önemli olan kazanılan bu artış ivmesinin kaybedilmemesi ve pazar dinamiklerinin gerektirdiği atılımların yapılması. E-ticaret sektörü üzerine kapsamlı bir rapor sunan Go-inn, dünya çapında 3,4 milyardan fazla e-ticaret kullanıcısının bulunduğu ve 2040 yılına kadar tüm satın alma işlemlerinin yüzde 95’inin e-ticaret yoluyla yapılmasının beklendiğini ifade ediyor.
Bu nedenle dijitalleşmeyen veya dijitalleşmekte ayak direten e-ticaret, e-ihracat, lojistik ve ilgili tüm sektör ve firmaların gerçekçi olarak önünü göremeyeceği dönemlerin yaklaştığını söylemek mümkün” diye konuştu. 2022’de e-ticaretten ziyade e-ihracatın daha da önem kazanacağına vurgulayan Korkmaz, şunları aktardı: “Bölgesel kalan işletmeler, bu yönde yatırım ve faaliyetlerine bir an önce başlamalı. Sektörde özellikle teknoloji alanında çalışan kişiler ön plana çıkıyor. IT uzmanları, yazılımcılar, dijital pazarlama uzmanları, satış sonrası destek uzmanları ve UI/UX yani ara yüz ve deneyim tasarımcıları, özellikle sektörde aranan uzmanlar.”
İlginizi çekebilir: e-ticarette yapay zeka kullanımı
“Sektörde Kategori Yöneticisi Eksikliği Var”
2021 yılında e-ticarette beklenenin çok üstünde bir büyüme gerçekleştiğini ifade eden Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu, “Ticaret Bakanlığı ETBÎS verilerine baktığımızda e-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 17.6 gibi bir rakama denk geliyor ki bu da son iki yıldır e-ticaretin hep katlanarak büyüdüğü anlamına geliyor. 2021 yılında pek çok perakende markası en büyük ciroyu e-ticaret sitelerinden yaptı ve 2022 için de farkın e-ticaret lehine artacağını öngörüyoruz” dedi.
Online pazar yerlerinde bilgi birikimi elde ederek iş süreçlerini nasıl opti-mize edeceklerini öğrenen şirketlerle, 2022’nin e-ticarette satışların katlanacağı bir yıl olacağını belirten Eminoğlu, “Gözlemlediğimiz en önemli yenilik ise, firmaların artık kendi siteleri ve müşteri sadakati için yatırımlarını artırması ve müşterilerine farklı kanallardan birçok yeni özellik ile dijital ürün ve hizmet sunmaya başlamaları oldu” diye konuştu. 2021 yılında personel sayılarının yüzde 73 arttığını belirten Eminoğlu, şunları paylaştı:
“2022’de İstanbul, Gaziantep ve Malatya’daki ofislerimize en az üç bölgeyi daha dahil etme hedefindeyiz. Bunun yanında 2021 yılında yüzde 317 artan bayi sayımızda benzer bir artışı 2022’de de beklemekteyiz. Hızla büyüyen e-ticaret sektöründe özellikle E-ticaret Yöneticileri ve Kategori Yöneticileri çok büyük bir eksiklik. Bu da işin zorluğu ve her gün yenilenen teknolojilerin öğrenilmesi gerekliliğinden kaynaklanıyor. Sektörümüzde artan rekabetle başa çıkabilmenin yolu, kendini yenilemekten geçiyor.”
“Ekibi İki Katına Çıkarmayı Hedefliyoruz”
2021’de e-ticaret ile tanışan 12-15 milyon civarında yeni müşteri kitlesi oluştuğunu belirten IdeaSoft CEO’su Seyhun özkara, “2022 yılında da tüketici alışkanlıklarının e-ticaretin lehine seyredeceğini ve büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Pazar 2022’de yüzde 50’ye yakın bir büyüme ile yine büyük bir performans sergileyecek” dedi.
Ar-Ge ve inovasyon alanında yeni projeler hayata geçirmek amacıyla ekibi iki katma çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Özkara, “Yazılım geliştirme, ürün yönetimi, analiz, arayüz tasarım ve uygulama pozisyonları, bu yıl bizim artırmak istediğimiz istihdam alanlarımız içinde yer alıyor.
Buna ek olarak üniversiteler ile daha önceden yapmış olduğumuz dijital eğitimleri de artıracağız. E-ticaret yapan işletmelere, dijital pazarlama, internet reklamcılığı, e-ticaret yöneticiliği gibi pozisyonlarda destek sağlamak istiyoruz. Çünkü bu alanda da ciddi bir açık bulunuyor. Yeni istihdamların dışında üniversite mezunu yeni mühendisler için de gelişim programları düzenliyor olacağız” diye konuştu.
E-ticaretteki büyümenin sektöre özel işgücü gereksinimini de artırdığını belirten özkara, şunları paylaştı: “Yazılımcısından dijital pazarlamacısına kadar birçok farklı alanda yeni personel ihtiyaçları gündeme geliyor. Aslında e-ticareti baştan sona çok farklı alanlardan beslenen bir ekosistem olarak da tanımlayabiliriz. Bu işi ister KOBİ, ister orta ya da büyük ölçekli şirket yapsın muhakkak lojistik, bilişim, perakende gibi birçok ana sektör ile iş ortaklığı kurmak zorunda.
Bu da çok farklı alanlarda çalışan iş güçlerinin ortak bir çatıda birleşmesine olanak tanıyor. Öte yandan e-ticaretin yaygınlaşması ile sadece ülkemizde değil dünya çapında nitelikli yazılımcı ihtiyacı gündeme geldi. Bu ihtiyacın global düzeyde olması, firmaların sınırlı sayıdaki iş gücüne ulaşmasını zorluyor.”
Cenk ÇİĞDEMLİ / TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu
“Mahalle marketleri online satışa başlayacak”
2021’de trendleri yakalayan şirketlerin satışları arttı. Bunlardan biri canlı yayında satış trendiydi. Canlı yayından çok ciddi geri dönüşler alan şirketler oldu. Online pazar yerlerinin, yaşanan teslimat sorunlarında müşteri mağduriyetlerine engel olmak amacıyla satıcılara uyguladığı cezalar, da bu yılın önemli konularından biriydi. Pazar yerlerinin bu tür uygulamalarından kaçınmak için kendi pazar yerlerini kuran markalar oldu.
Depo yazılımı kullanarak müşteri memnuniyeti artırma yoluna gidenler de oldu. 2022 için en önemli trendlerin başında market uygulamalarının olacağını söyleyebiliriz. Marketlere yönelik, lokasyon bazlı e-ticaret altyapısını yılbaşında hizmete sunacağız. Mahalle marketleri de artık online satışa başlayabilecek. Yeni yıl itibarıyla devreye alacağımız bir diğer yenilik ise görsel arama yazılımı.
Artık müşteri siteye girdiğinde beğendiği bir ürünün fotoğrafını yükleyerek benzer ürünleri kolayca bulabilecek. Yine e-ticaret firmalarının VVhatsApp entegrasyonu üzerinden ‘chatbot’ kullanımı da 2022’nin trendleri arasında yer alacak.
İlke Şentürk ÖKSÜZ / Yemeksepeti İnsan Kaynakları Yöneticisi
“E-ticaret kavramı h-ticaret kavramına evrildi”
Tüketiciler e-ticaret ile teslimatta giderek daha sabırsız davranma eğilimi göstermeye başladılar. Yaşanan bu durum, sektörün önemli oyuncularını yeni nesil e-ticaret kavramı ‘hızlı ticaret’ ya da diğer adıyla ‘h-ticaret‘e evrilmeye zorladı. Türkiye’de e-ticaret kültürünün yaygınlaşması ve gelişmesine liderlik eden Yemeksepeti olarak operasyonlarımızın odak noktasına aldığı hızlı teslimat, gelecek dönemde de öne çıkan trend olmayı sürdürecek.
Diğer yandan kullanıcılar sadece hız değil çeşitlilik de bekliyor. Bu sene hayata geçen hizmetimiz Yemeksepeti Mahalle ile hem kullanıcılarımızın farklı beklentileri doğrultusunda hizmet ağımızı genişletiyoruz, hem de esnaflarının djjitalleşmesine katkıda bulunarak yerel ekonomiye destek oluyoruz.
Son dönemde 6 bin yeni işe alım gerçekleştirdik. 2021’i 10 bin kişilik bir ekiple tamamlamayı planlıyoruz. 2022 yılında da hızlı büyümemize paralel olarak istihdamımızı da artırmaya devam edeceğiz. Ayrıca çok kısa bir süre önce Delivery Hero’nun faaliyet gösterdiği ve 40 farklı ülkenin operasyonlarını besleyen yazılımların geliştirildiği Global Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni hayata geçirdik. Bu kapsamda bilgi teknolojileri tarafında en çok aranılan pozisyonların Android Developer, iOS Developer, Backend Developer ve Fullstack Developer olduğunu söyleyebiliriz.
Güçlü KAYRAL / Avantajix Kurucu Ortağı
“E-ticaret yapan işletme sayısı 320 bini aştı”
E-Ticaret, sıkıntı yaşayan birçok sektöre can simidi oldu. Satışlarını dyital pazarlara kaydırdılar. 1,5 yıl önce 60 binlerde olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 320 bini aştı. Bu büyüme bizi de olumlu yönde etkiledi. Yıl sonunda sektördeki büyüme oranlarına yakın seviyede büyümeyi hedefliyoruz. Son iki senedir yaşadığımız içe kapalı yaşam tarzı, kapıya servis hizmetlerinin patlamasına neden oldu. Artık anlık ihtiyaçlar telefon uygulamaları üzerinden tek tıkla kapıya teslim ediliyor. Bu servislere talep arttıkça mobil cihazlar üzerinde gelişen evrenlerin günlük hayatın ihtiyaçlarıyla daha fazla iç içe geçeceğini düşünüyoruz.
Sercan KASIM / Dijital Gen Kurucusu
“Yazılımcı eksikliği sektörü zorlamaya devam ediyor”
E-ticarette alışverişin çoğu mobil üzerinden yapılıyor. E-ticaretin bu denli büyümesinde en büyük payı, web sitelerinin mobil uyumlu veya mobil uygulamalar üzerinden yapılıyor olması. Firmamız açısından bakıldığında web tabanlı yazılım taleplerinin yüzde 70’lik oranını e-ticaret siteleri oluşturmakta. Talep aldığımız her 10 web sitesinden yedisi e-ticaret, üçü ise kurumsal web sitelerinden oluşuyor.
Kurumsal web sitelerinde bile hizmetlerini paketler halinde e-ticaret olarak sunmak isteyen müşterilerimizin sayısı gün geçtikçe artıyor. 2022’de yapay zeka çözümlerinin de sektörde yer bulması ile birlikte yapay zeka yazılım uzmanları ve verilerin yönetimi için entegratör yazılım uzmanlarına yatırım yapacağız. Genel anlamda yazılım sektöründeki yazılım uzmanı eksikliği 2022’de de firmaların en çok zorlandığı konulardan biri olmaya devam edecek.
Mobil uygulamanın değer kazanması ile birlikte de mobil yazılım geliştiricilerin bu konuda sektörde aranan kişiler olacaklarını söyleyebilirim.
Ürün DİRİER / Para