Makaleler

118’li Numaralardaki Dev Pazar Payı

telefon

İlk olarak geçen yıl “Birsen”li reklamlarla hayatımıza girmişti 118 furyası… Ardından pazar çığ gibi büyürken 118′le başlayan farklı numaralar da karşımıza çıkmaya başladı. Şimdilerde hangi televizyon ya da radyo kanalını açsak 118′li numaraların bol müzikli, şen şatrak ve bir o kadar da basit reklamlarıyla karşılaşıyoruz. Ama reklamların basit olmasına aldanmayın. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) raporuna göre 118′le başlayan numaralarla rehberlik servisi veren bu işletmecilerin geçen yıl yanıtladıkları çağrı sayısı 14 milyona yaklaşmş. 17 milyon büyüklüğüne ulaşan pazar, bine yakın çalışana istihdam kapısı oluyor.

 

“Peki ne oldu da bu 118 furyası hayatımıza girdi?” diye merak edenler için açıklayalım. Olayın başlangıcı 118 bilinmeyen numaralar hizmetinin 2007 yılının Mart ayında Türk Telekom bünyesinden alınarak rekabete açılmasına dayanıyor. Bu düzenlemeyle birlikte farklı 118′le başlayan numaralar faaliyete başladı. Yeni düzenlemeyle beş haneli konumuna getirilen bilinmeyen numaralar hizmetini Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone’la birlikte dokuz kuruş sağlıyor.

Yaklaşık 65 milyon mobil, 17 milyonu aşkın sabit hat abonesinin olduğu Türkiye’de böyle bir büyüme potansiyeli de haliyle yüksek. Ancak sektörün daha hızlı ve daha çok büyümesi için 118′linumaralar rehberliğin dışında da hizmetler sunmayı sürdürüyor. Öyle ki bu numaraları arayıp nöbetçi eczane, çilingir, araç çekici, hastane ve otel adresleri sorgulanabildiği gibi, bürokratik işlemler, tiyatro ve sinema seansları, uçak, vapur veya otobüs seferleri, maç sonuçları, yemek tarifleri ve hava durumu gibi konularda da bilgi edinmek mümkün. Şirketler önümüzdeki dönemde web ve mobil tarafta da farklı hizmetler sunmayı planladıklarının müjdesini veriyor.

Sektörün en önemli iddialı şirketi Türk Telekom bünyesindeki AssisTT’nin 118 18′i. AssisTT Genel Müdürü Adil Zembat da ilerleyen günlerde katma değerli hizmetler ve müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak yeni servisleri hizmete sunacaklarının altını çiziyor. 2001′de pazarın daralacağına inanan Zembat, hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini öne çıkaran firmaların pazarda rol alacağına inanıyor.

Sektörün hızlı büyüme potansiyelinin yanı sıra oluşan rekabet el yakan cinsten. Savaşın en kızışmış hali televizyon ve radyo reklamlarında yaşanıyor. Her reklamda adı geçen numaranın en iyi hizmeti verdiği vurgulanırken bazı numaralar ev, araba gibi pahalı hediyelerle tüketiciye ulaşmaya çalışıyor. Her bir 1182li numaranın reklam stratejisi ise bol müzikli ve basit reklamlarla tüketiciye numarayı ezberletmek… Malum, bu ortak reklam stratejisi geçen yıl sektörde kriz çıkmasına neden olmuş, hizmet sunan şirketler reklamlar yüzünden mahkemelik olmuştu.

Gıcık Ederek Hatırlatıyorlar
Bu tür reklamların ilk örneğini seyrettiğimiz numara 118 80. Toplam 700 kişinin istihdam edildiği 118 80 ve 118 10 numaraları, BN Telekom tarafından işletiliyor. 118 80, Adwatch-Ipsos araştırma sonuçlarına göre de 2010 yılı içinde Türkiye’nin en çok hatırlanan reklamı olmuş. Şirket yetkilisi Erkul Sarı, ilgili hizmetin “müzik eşliğinde numaranın söylenmesi ve hizmet numarasının kıyafet üzerinde yer alması” konseptinin yasal sahibinin de 118 80 olduğunu belirterek bu tartışmalara son veriliyor.

Televizyon reklamlarından anladığımız kadarıyla pratikte işler öyle gitmiyor. Çünkü başta 118 33 olmak üzere, diğer 11′li hatların çoğu benzer reklam stratejisi sürdürüyor. Hatta 118 33′ün reklamları yakın zamanda eleştiriler aldığı halde, şirketi rekabette öne geçirmeyi de başardı.

Vatech İletişim Teknolojileri tarafından işitilen 118 33′ün yetkilisi Hamza Sanda da bu söylediğimizi doğruluyor. 100 müşteri temsilcisinin çalıştığı şirketin ilk başladığı günler ortalama günlük 5 bin çağrı aldığını belirten Sanda, bugün rakamın 33 binlere yükseldiğini söylüyor. Sanda, dünyada ve Türkiye’de bir tüketicinin yılda en az 2 kez 118 servislerini aradığını ekliyor. Bu nedenle rekabette ancak hafızada kalan şirketler öne geçebiliyor. IPSOS2un yapmış olduğu “Pazar Bilinirlik” araştırmasına göre 118 33′ün, bu yılın Nisan ve Mayıs aylarında en yakın rakibine oranla açık ara lider olduğunu da belirtelim.

“Numaranızı Buradan Bağlayalım mı” Sorusuna Dikkat
118′lerde tarife ücretleri verilen hizmete göre değişmiyor. Ancak her 118 hattının tarifesi farklı. Bu rakamlar dakikası 96(118 18) ile 117 kuruş(118 33) arasında değişiyor. Tabii sırf tarifeye bakarak, hizmet alınacak118′i seçmek de doğru değil. Çünkü bekleme süresinde geçen dakikalar da faturayı kabartıyor. Bunun zerine bir de bağlanma süresi var. Sorgulanan numarayı şayet direkt 118′li hat üzerinden bağlatan tüketicinin bu araması, 118′li tarife üzerinden ücretlendirilmeye devam ediyor.

fikiravcısı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu