Kredi Kara Listesi ve Bilmeniz Gerekenler
İçeriğe Ait Başlıklar
Kredi kara listesi nedir?
Kara liste diye bir liste yok. Sadece, Merkez Bankası ile bankalar arasında bilgi değişimine tabi tutulan karşılıksız çeklere, protestolu senetlere ve ferdi kredi ile kredi kartı borçlularına ilişkin kayıtlar bulunmaktadır.
Merkez bankasının : TCMB 3167 Sayılı Çekle ödemelerin düzenlenmesi hakkında Kanunun 9 ve 16.maddeleri ile 1211 sayılı TCMB Kanununun 44.maddesi kapsamında yani resmi bir düzenleme.
Merkez Bankası kredi kaydında hangi bilgiler yer alır?
Merkez Bankası, veritabanını aylık olarak bankaların göndermiş olduğu bilgiler nezdinde oluşturur ve günceller. Sorunlu olan bireysel krediler, yazılmış veya düzeltme hareketi görmüş çek bilgileri veya protesto edilmiş senet bilgilerinin tamamı bu veritabanında yer alır. Bankalar kredi değerlendirme sürecinde bu veritabanını sıklıkla kullanmaktadırlar.
Kredi kara listesine hangi nedenlerle girilir?
Kullanılan kredi kartı, bireysel kredi, çek ve senetlerden dolayı takip başlatılması durumunda iki veritabanında (Merkez bankası ve Kredi Kayıt Bürosu) ilgili kişi nezdinde takip kaydı yaratılır. İdari ve kanuni takip olarak iki tür takip bulunur. Yasaya göre 90 günü aşan gecikmeler hakkında yasal takip başlatılır. Yasal takibe giren kişiler MB kaydına girerler. İdari takipte ise bu süre bankaya göre değişir.
Banka kredi başvurusunu hangi nedenlerle reddedebilir?
Tek kriter kredi sicili değil. Bankaların kredi başvurusunu değerlendirirken birçok değerlendirme kriterleri vardır. Ödeme gücünüz gelir, gider, geçmiş ödeme performansı, ödeme alışkanlıkları, mevcut risk, kredi skoru, medeni durumunuz, mezun olduğunuz okul, oturduğunuz il, çocuk sayınız, araba sahipliliğiniz gibi bilgiler, teminat, bugüne kadar kefil olduğunuz hesaplar bu kriterler bankaya göre değişiyor.
Merkez Bankası nezdindeki protestolu senetler ile ferdi kredi ve kredi kartı borçlularına ilişkin ödenen kayıtlarda 3 takvim yılını, ödenmeyen kayıtlarda ise 5 takvim yılını doldurmuş olanlar, Merkez Bankası nezdindeki protestolu senetler ile ferdi kredi ve kredi kartı borçlularına ilişkin kayıtlardan silinmektedir. Bu uygulama karşılıksız çekler için geçerli bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Merkez Bankası kayıtlarında protestolu senetlere ve ferdi kredi / kredi kartlarına ilişkin 5 yıldan daha eski herhangi bir kayıt yer almamaktadır. Kredi başvurularında şahısların karşısına bankalar tarafından çıkartılan kayıtlar ise doğrudan Merkez Bankası kayıtları değildir.
Bankaların bu kayıtları kütüklerinden silme zorunlulukları bulunmamaktadır. Bankaların, Merkez Bankasının yapmış olduğu silme işlemlerini yapma zorunluluğu olmadığından, Merkez Bankası tarafından silinmiş olan kayıtlar, şahısların bankalara yapmış oldukları başvurularda karşılarına çıkabilmektedir.
Kara Listedeyken Kredi Almak
Kredi başvurusu reddedilen kişi başka bir bankadan kredi alabilir mi?
Bankaların kredi başvurusunu değerlendirirken birçok değerlendirme kriterleri vardır.Ödeme gücünüz gelir,gider,geçmiş ödeme performansı,ödeme alışkanlıkları,mevcut risk,kredi skoru,medeni durumunuz,mezun olduğunuz okul,oturduğunuz il,çocuk sayınız,araba sahipliliğiniz gibi bilgiler, teminat,bugüne kadar kefil olduğunuz hesaplar… bu kriterler bankaya göre değişiyor.
Kredi veren kurumların kredi risk bölümleri kendilerine gelen başvuruları değerlendirirken Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası veritabanlarını referans noktası olarak kullanıyorlar. Merkez Bankasın da kaydı olan kişiye kredi verip vermemek bankaya kalmış bir şey.Her bankanın koşulları,şartları ,esneklikleri farklı.
Kredi kara listesinden çıkmak için neler yapılabilir?
Merkez bankasında kayıtların saklanma süresi ise 5yıldır.bu 5 yılsonunda eğer hakkınızdaki kanuni takip sonuçlanmış ve kapanmış ise merkez bankası kayıtlarındaki listeden isminiz silinir.
Merkez Bankası, söz konusu listeye alınan isimlerden borcunu daha sonra ödeyenleri üç yıl sonra, ödemeyenleri ise beş yıl sora çıkarıyor. Hazırlanan bu listeler ilgili bankaların veri tabanlarında da tutuluyor.
Yanlış bir kayıt söz konusu değilse kayıtların silinmesi mümkün değildir. Gecikmelerde kayıtlarda 12 ay geri gidilmektedir. Takibe düşmüş, daha sonra geri ödemesi tamamlanıp statüsü düzelmiş kayıtlarda ise 5 senelik bir süre söz konusudur. Geri ödemesi tamamlanmamış kayıtlarda ise zaman aşımı 10 senedir.
Kredi kara listesinde olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?
Bunun için taleplerinin açıkça belirtildiği, ad, soyadı, imza, vergi numarası, T.C. kimlik numarası, geçerli bir kimlik fotokopisi ve yazışma adresinin yer aldığı bir dilekçe yazılmalı ve T.C. Merkez Bankası’na gönderilmelidir
Brut 3100 tl maas almaktayim. YK banlasina ait 2 kredi borcum var avukatta. 48 ay 18000 kredi ihtiyacim var. Yardimci olabilecek kimse var mi..?
Merhaba, 30 yaşındayım, 50 yıl özel, son 4 yıldırda kamu kurumunda çalışıyorum. 1.830,00 TL maaş alıyorum. Maaşımı kurum anlaşması gereği Halkbankasından alıyorum. Bir tane kredi kartından dolayı avukatlık oldum. Borcu ödüyorum. Maş aldığım bankaya, defalarca başvuruda bulunup BÜTÜN RİSKLERİMİ KAPATACAK kredi çıkarmasını ve BORÇLARIMI TEK KALEMDE ödemek istediğimi belirttim. Ama nafile. Bana bu konuda yardımcı olabilr misiniz?
1- Maaşım 1.830,00 TL
2- Almak istediğim tutar maksimum 75.000,00 TL
3- Kredi vadesi mümkünse en uzun vade
4- Komisyonu ne ise fazlasıyla vermeye hazırım.
Saygılarımla
Rabia hnm 5000 tl ihtiyacım var SSK lı 880 tl gelirli maaşın war Bolu’da ikametgah ediyrm telim 05533854630
Bana 5000 tl para lazım arkadaşlar SSK lı işçiyim net gelirim 880 tl BOLU dayım verebilecek arkadaşlar arasın 05533854630
Nilay hnm bana ulasirsaniz yardimci olurum 05350177340
icralık senedim vardı ödedim emekliyim 30000 tl civarında kredi çekmek istiyorum ziraat bankasındanmaaş almaktayım onaylanırmı
Ptt ve ziraat emeklileri problemli iseniz kredi cikmaniza yardimci olunur 0535 0177340
Pttden emekli maasi alan eline 200tl kalan bizimle iletisime geçin 0535 0177340 rabia
Ziraat bankasindan kredi cekmek isyeyen emekliler krediniz var diye kredi cekemiyorsaniz bizimle iletisime gecin
SADECE EMEKLİLERE
Takibi-Hacizi-Vergi Borcu olan ZİRAAT BANKASI Emeklilerine veya Emekli Maaşını Aldığı Bankaya Borcu Olmayan Diğer Banka Emeklilerine Maaşlarını Ziraat Bankasına Taşıyarak Maaşlarına İstinaden 90 AY Vadeli, Hayat Sigortası 7 Taksite Bölünerek Aynı Gün İçinde KREDİ KULLANDIRILIR. HERHANGİ BİR ÖN ÖDEME VE YA BELGE TALEP EDİLMEZ. Telep Edildiği Taktirde Danışmanlık Ücreti Faturası Verilir.
Maaşa İstinaden Kullandırılabilecek Miktarlar:
800-TL : 27.000
900-TL : 29.000
1.000-TL : 32.500
1.100-TL : 35.000
1.200-TL : 38.000
1.300-TL : 41.000
1.400-TL : 44.000
KUBİLAY 0536-325 31 64